Predavanje o zdravi prehrani in povezanosti z načinom življenja.

Dr. Tanja Pajk Žontar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Četrtek, 13. 10., ob 15.00, Univerzitetna knjižnica Maribor – Glazerjeva dvorana

Danes imamo ljudje različne prehranske navade. Nekatere so dobre, druge ne. V množici na videz podobnih izdelkov, ki jih najdemo na trgovskih policah, je marsikdaj težko izbrati tistega, ki je za naše zdravje bolj primeren. Čeprav se nam v mladosti zdi, da lahko zaužijemo prav vse in nam nič ne more škodovati, pa žal v resnici ni tako. Katerih živil uživati več in katerih manj, zakaj zajtrkovati, če sploh, da se bomo dobro počutili, imeli boljše umske sposobnosti in lažje premagovali stresne situacije v našem življenju ter zdravi dočakali častitljivo starost – na ta in še marsikatera druga vprašanja bomo odgovorili na predavanju.

Kdo bo z nami?

prenos

Dr. Tanja Pajk Žontar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Dr. Tanja Pajk Žontar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije je zaposlena na Biotehniški fakulteti v Ljubljani kot docentka za področje Prehrana. V zadnjih letih se v sklopu dela Skupine za humano prehrano, katere je vodja, in raziskovalne skupine v okviru raziskovalnega programa Integrirano živilstvo in prehrana, posveča preučevanju prehranske vrednosti živil na našem tržišču z vidika vsebnosti posameznih vrst hranil in njihovega vpliva na zdravje različnih populacijskih skupin. Osredotoča se na prehransko kakovost alternativ živilom živalskega izvora kot so nadomestki za meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke. Preučuje tudi kakovost prehrane v dijaških domovih in domovih starejših občanov ter v drugih institucionalnih zavodih. Ukvarja se tudi z raziskovanjem aktualnih tem kot so nujne zaloge hrane pri slovenskih potrošnikih in s preučevanjem sprememb prehranskih navad, ki so nastale kot posledica pandemije COVID-19.