Otrok, starš in sočutje

Leja Mauko, Barbara Završnik in dr. Albert Mrgole

Dogodek bo potekal v ponedeljek, 9. oktobra 2023, ob 17.00 na Univerzi Sigmunda Freuda.

Kaj sploh je sočutna vzgoja? Kako se razlikuje od ostalih tipov vzgoje, zlasti permisivnega? Kako vpliva na otrokov razvoj in kako se kaže, ko je starejši? Ali obstajajo tehnike, ki jih lahko uporabi posameznik, ki si jo želi izvajati?

 

Svojo radovednost v zvezi s temi in njim podobnimi vprašanji lahko potešite z obiskom naše okrogle mize z naslovom Otrok, starš in sočutje, ki bo potekala v ponedeljek, 9. oktobra, ob 17:00 na Univerzi Sigmunda Freuda (Trubarjeva cesta 65). Trije gostje, ki bodo skozi razgiban pogovor skušali nasloviti izbrana vprašanja, bodo psihologinja Leja Mauko, specialna pedagoginja Barbara Završnik ter sistemski terapevt dr. Albert Mrgole.

Oglej si naš Facebook dogodek

Prijavi se na dogodek:

Kdo bo z nami?

Leja Mauko

Sem Leja Mauko, mag. psihologije in se na svoji karierni poti ukvarjam s področji razvojne psihologije, vzgoje in starševstva. Sem registrirana izvajalka programa Krog varnosti™, ki starše podpira pri razumevanju otrokovih čustvenih potreb. Moje delo pogosto zaznamuje področje navezanosti, ki sem ga naslavljala tudi v okviru magistrske naloge, v kateri sem raziskovala, kako se starševe lastne izkušnje navezanosti povezujejo z zaznavo otrokovih čustvenih potreb. Svoja znanja nadgrajujem tudi z različnimi tujimi izobraževanji s področja spanja dojenčkov in otrok, otroškega razvoja, medosebnih odnosov in na sočutje usmerjene terapije. 

 Ker sem opazila, da so otroci pogosto nerazumljeni, starši pa nepodprti, sem marca 2021 na Instagramu pričela s projektom Razvojni kotiček. Trenutno v sklopu Razvojnega kotička delujem kot psihologinja ter staršem preko raznolikih vsebin in oblik podpore nudim prostor, kjer lahko najdejo zanesljive in sočutno usmerjene informacije. Prizadevam si, da staršem nudim vsebine, ki jih bodo opolnomočile, saj srčno vrjamem, da lahko le podprti starši podpirajo tudi svoje otroke.

dr. Albert Mrgole, sistemski psihoterapevt

Albert Mrgole je psiholog, sociolog kulture, družinski sistemski psihoterapevt in supervizor, ki preko 20 let deluje v zasebni praksi v okviru Zavoda Vezal.

 

V širšem prostoru je poznan po svojih medijskih nastopih in predavanjih, kjer skupaj z ženo Leonido na sproščen način posredujeta teme o družinskih, partnerskih in vzgojnih odnosih. Skupaj sta napisala knjigo Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, ki so jo starši od leta 2013 dalje proglasili za vzgojno biblijo. Ob delavnicah, predavanjih v živo in na socialnih omrežjih, kjer sta zelo priljubljena, zelo uspešno delujeta v podporni spletni skupnosti za starše najstnikov, Skulam. Zagovarjata načela spoštovanja razvoja avtonomne osebnosti, ki naj presegajo tradicionalne metode odnosov do otrok z nadzorovanjem in kaznovanjem. 

 

Albert Mrgole je že 10 let zunanji predavatelj na SFU Ljubljana pri predmetu Psihoterapija otrok in mladostnikov. Je tudi predsednik nacionalne mreže TOM pri ZPMS.

Barbara Završnik