Delavnica uporabe čuječnosti v partnerskem odnosu

dr. Mihael Černetič, univ. dipl. psih., integrativni psihoterapevt

Sobota, 25.3.2023 ob 11.30 in ob 13.30, Medicinska fakulteta – Maxilla

Si vedel_a, da se čuječnost lahko uporablja za različne namene? Da je čuječnost lahko veliko več kot le tehnika sproščanja in meditacije?

Čuječnost je v osnovi praksa namenskega usmerjanja pozornosti na izkušnjo sedanjega trenutka brez vrednotenja. Je spretnost, ki se jo razvija z meditacijo ali drugimi tehnikami. Izhaja iz satija, pomembnega elementa hindujske in budistične tradicije. Čeprav so definicije in tehnike čuječnosti široke, mnogi raziskovalci opredeljujejo čuječnost kot zavedanje in neobsojajoče sprejemanje sedanjega trenutka. Takšno zavedanje lahko vključuje tako notranje dogajanje (misli, čustva) kot tudi zunanje dogajanje (zunanje zaznave).

Cilj te delavnice pa ne bo le spoznavanje osnovnih tehnik čuječnosti, temveč nas bo dr. Černetič popeljal korak dlje. Cilj delavnice bo tako pridobiti znanje in veščine za uporabo tehnik čuječnosti, ki bodo udeležencem lahko v pomoč za izboljševanje ter ohranjanje zdravja in kvalitete partnerskega odnosa in s tem posledično za dobrobit vseh vpletenih. Kako, izveste na delavnicah.

Kdo bo z nami?

SLIKA PREDAVATELJA. Mihael_cernetic

dr. Mihael Černetič, univ. dipl. psih., integrativni psihoterapevt

Velja za enega vodilnih strokovnjakov na področju čuječnosti (angl. mindfulness) v Sloveniji, uveljavljen pa je tudi v tujini. Iz pristopov pomoči, ki temeljijo na čuječnosti, se je med drugim izobraževal v okviru Bangor University (Velika Britanija). 

Na temo čuječnosti je tudi doktoriral. Že več kot poldrugo desetletje razvija in izvaja številne čuječnostne programe. Delavnic, predavanj in seminarjev s področja čuječnosti, ki jih je izvedel, se je doslej udeležilo že več tisoč ljudi. Čuječnost predstavlja tudi pomembno področje njegovega znanstvenega raziskovanja. 

Pri svojem delu izhaja iz prepričanja, da je za celostno razumevanje človeka potrebno upoštevanje miselne, čustvene, telesne, vedenjske in duhovne dimenzije ter njihove medsebojne povezanosti. Integracija in predelava vsebin na teh dimenzijah predstavlja proces osebnostne rasti in zdravljenja.