Ambasadorji

Projekt Kako si? podpirajo številni slovenski strokovnjaki, organizacije in javne osebnosti.

Spodaj lahko preverite kdo so ambasadorji letošnjega projekta Kako si? Omrežen! in kakšne so njihove izjave.


Valentin Bucik, predstojnik Oddelka za psihologijo, FF, Univerza v Ljubljani

»Težko bi se za praznovanje 10. obletnice projekta »Kako si?« domislili boljše in bolj aktualne teme kot spraševanje o vplivih, ki jih imajo družbena omrežja na naše duševno zdravje.

V projektu »Kako si? Omrežen« se bo mogoče dotakniti blagodejnih učinkov preprostega dostopa do informacij s pomočjo spleta in mreženja na duševno blagostanje, kot so občutek povezanosti, prijateljstva, učinkovito izmenjevanje informacij, opozarjanje na pomembne dogodke, kot tudi manj svetlečih posledic pretirane in nepremišljene uporabe omrežij, na primer poplava informacij, tudi nerelevantnih, ki kradejo čas, izpostavljanje intimne sfere in ranljivost osebnega prostora za zlorabe, nabiranje “prijateljev” in všečkov ter ustvarjanje iluzije tesne vpetosti v socialne skupine, čeprav je resnica morda ravno nasprotna. Ne bo se mogoče izogniti tudi razpravi o paleti hujših (lahko tudi  usodnih) oblik duševnega nasilja nad bolj nenavadnimi posamezniki s strani močnejših družbenih skupin in posameznikov. Na primer, ko stiska mlado dekle, ki so ji zlonamerneži uničili dobro ime s spletnimi objavami, pahne v samomor, ali pa si vzame življenje preprosto zato, ker so ji starši prepovedali uporabo mobilnega telefona in družbenih omrežij, ali ko gre za neposredni prenos brutalnega pretepa dijaka, ki je vodil v smrt.

Kakšna beseda pa bo najbrž padla tudi o sodobni družbeni alienaciji kot posledici tega, da s pametnim telefonom hodimo po ulici neznanega mesta in na ekranu sledimo navodilom o smeri, ko bi lahko dvignili glavo, ustavili mimoidočega, ga pogledali v oči in ga vprašali za pot.

Čestitke študentkam in študentom psihologije za odlično idejo, hkrati pa za izjemen trud in energijo, vloženo v strokovno opozarjanje na pomembna psihološka vprašanja, zagate in skrbi ter promocijo ustreznih odgovorih v širši javnosti.«


Matic Munc, psiholog in aktivist:

Matic Munc, psiholog in aktivist ter ambasador projekta Kako si?

»Mreženje je dobro, k mreženju vas spodbuja vsak nadebudni kadrovnik, ko z diplomo ali brez nje brezupno iščete spodobno službo. In v tem iskanju z lahkoto nekoliko zamajete svoje duševno zdravje, česar niste vedno krivi vi sami. Selitev naših intimnih odnosov na mreže, poseganje po virtuali kot nadomestku za realno pa je povsem nov izziv za strokovno in filozofsko preizpraševanje, ali bomo vsi skupaj znoreli na brezžični povezavi. Kaj nas še vse čaka? Tehnološki razvoj drvi v nebo, temu težko sledijo medosebni odnosi in verjetno tudi ne bi bilo dobro, če bi. Vsekakor pa doživljamo eksplozivno revolucijo odnosov med nami in tudi odnosa do naše subjektivne realnosti, skupaj z duševnim zdravjem. Ko bo virtuala lahko ponudila vonj najljubšega parfuma, dotik kože ljubimke, pogled na sončni vzhod v Piranu in okus slane vode na jeziku, se predam. Do takrat pa bo rezultat še vedno neodločen – oba svetova prinašata tako prednosti kot nevarne pasti. V katero past si padel ti?«


Petra Belina, psihologinja, LogOut:

»V današnjem času je mnogo mladih ujetih v primež vpliva novih medijev in platform. Družbena omrežja pomembno prispevajo k oblikovanju naše samopodobe. Slaba samopodoba pa je rizični dejavnik za nastanek številnih motenj. Bodisi preko telefona, tablice, računalnika, na poti ali doma, na nas preko stikov, komentarjev ali objav vplivajo popolni neznanci in to kar lahko spremljamo pogosto ni odraz realnosti. Na družbenih omrežjih se vse pogosteje dogaja tudi nasilje, katerega priče in žrtve so prav tako otroci in mladostniki.

Vedno znova se rada vračam k preverjeni misli, da človek v svetu lažje preživi z manjšim številom tistih res pravih prijateljev. V živo namreč ne potrebujemo stalnega potrjevanja, saj so interakcije močnejse in trajnejše. Za pozitivne učinke preko spleta pa je pomembna zmernost in distanca. Raziskave namreč kažejo, da je prekomerna raba povezana s slabšo komunikacijo z bližnjimi, z zmanjšanim socialnim krogom in zelo pogosto z depresivnostjo in osamljenostjo.

Navkljub številnim priložnostim, ki jih splet ponuja, se je potrebno zabave in odnosov v skrbi za duševno zdravje lotevati previdno in odgovorno do sebe in vseh ostalih udeležencev.«


Aljoša Bagola, kreativni direktor agencije Pristop:

“Napadalcu v napadu branilec zlomi nogo. Iz noge mu štrlijo štiri kosti in vsem je jasno, da ta napadalec v naslednjem kolu, kot v mnogih naslednjih, ne bo mogel zaigrati. Predstavljajmo si podobno stvar, le da na duševnem nivoju. Nekdo je v stiski, tarejo ga resne težave, vendar mu iz prsnega koša ne štrli deset kosti. Zato vsi mislijo, da je okej. Zato je dandanes najpomembnejše vprašanje: “Kako si?”. To nam pomaga razumeti soljudi in njihovo stisko.”

 

 


 

 
 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save