Psihološka prva pomoč

Veliko je govora o prvi pomoči v primeru nesreče ali poškodbe, redkokdaj pa se pogovarjamo, kaj storiti in kako se odzvati, ko nekdo preživi travmatično izkušnjo, ko doživlja hudo čustveno stisko ali ko se mu življenje obrne na glavo. Člani projekta Kako si? smo se za to odločili posvetiti psihološki prvi pomoči.

Tema se nam namreč zdi izjemno pomembna, saj tudi sami vztrajno spodbujamo k iskrenemu in odprtemu pogovoru s soljudmi o njihovih težavah, čustvenih in življenjskih stiskah in tegobah. A takšni pogovori so težavni, saj zahtevajo veliko potrpežljivosti, iskrenosti, empatije, energije in premišljenosti, kaj sploh reči ali ne reči, da ne bomo situacije še poslabšali. Najtežje od vsega pa jih je začeti. Zato želimo ljudi opremiti z osnovnimi informacijami in veščinami nudenja psihološke prve pomoči, da bo iskren odgovor na vprašanje “Kako si?” vsaj malce lažji. 

V letu 2021 smo prvič oblikovali cikel dogodkov na temo psihološke prve pomoči z naslovom Pomagam sebi, pomagam tebi: Psihološka prva pomoč. Izvedli smo dve predavanji in dve delavnici ter ozaveščali preko socialnih omrežij.