Ljubljana

ZAJTRK S KOMOTARJEM

(pogovor s Cirilom Komotarjem)

petek, 6. 10. 2017, 9.00
Centralna postaja

Zajtrk je vedno dobra ideja, ampak zajtrk z izjemnim slovenskim vlogerjem je pa nepozabna izkušnja. 

Ciril Komotar je avtomobilski novinar, fotograf in režiser, ki v svojem dnevnem vlogu Komotar minuta zbira zanimive trenutke svojega vsakdana in jih deli s svojo zvesto publiko na Facebooku. Družbena omrežja mu potemtakem niso tuja, zato bo z nami delil svoje razmišljanje o “sladkih in kislih” vidikih le-teh.

V sproščenem intervjuju, s katerim bomo otvorili letošnji projekt Kako si? Omrežen, bomo iz prve roke izvedeli, kako so družbena omrežja našemu gostu spremenila življenje, kaj mu pomenijo in kakšen vpliv imajo.


JEDRCA SOCIALNE NEVROZNANOSTI

(predava: Niko Lah)

ponedeljek, 9. 10. 2017, 18.30
Filozofska fakulteta, predavalnica 34

Na prvem letošnjem predavanju projekta Kako si? Omrežen! bo Niko Lah družbena omrežja predstavil z vidika nevroznanosti.

Spletna družbena omrežja so z vse širšim spektrom uporabe postala tudi del raziskovalnih vprašanj v nevroznanosti, ki poskuša razumeti, kako možgani funkcionirajo znotraj socialne mreže, ki si jo ustvarimo bodisi v realnem življenju bodisi na spletu.

Če vas zanima, kakšna je povezava med družbenimi omrežji in delovanjem možganov, na tem dogodku enostavno ne smete manjkati.


FILMSKI VEČER: ODKLOP (DISCONNECT)

(strokovni komentar: Boris Veler)

ponedeljek, 9.10.2017, 20.30
Kreativni center Poligon, Tobačna ulica 5

»Vse, kar počneš, lahko nekdo vidi.«

V okviru projekta Kako si? Omrežen! si bomo ogledali film Odklop (2012). Film nas vodi skozi tri med seboj povezane zgodbe in odkriva, kako se ljudje soočajo z negativnimi stranmi sodobne komunikacijske tehnologije. Drama je osredotočena predvsem na skupino ljudi, ki iščejo človeške odnose v »ožičenem« svetu, ki je za današnji čas značilen.

Napovednik filma:
https://www.youtube.com/watch?v=UI7Bhq2zDb8


DELAVNICA: SPEEDFRIENDING 101

(Anja Javorič in Sandra Modic)

torek, 10. 10. 2017, 16.00
Filozofska fakulteta, predavalnica 119

Znotraj delavnice, ki jo bosta pripravili trenerki Skupina Psihomoč, se bomo spraševali, kako družbena omrežja spreminjajo kriterije za ustvarjanje novih prijateljstev. Poleg tega bomo pogledali, kako lahko sproščenost spoznavanja z družbenimi omrežji postavimo v realne življenjske situacije.

Mesta so omejena. Prijave zbiramo na: kakosi.si@gmail.com


ČAJANKA: MEDOSEBNI ODNOSI

(Matic Munc, Sebastjan Kristovič, Špela Selak, moderatorka: Manca Košir)

torek, 10. 10. 2017, 18.00
Študentski kampus, Pivovarniška ulica 6, Zelena predavalnica

Ali so lahko spletna prijateljstva enako kakovostna? Kako družbena omrežja vplivajo na partnerske zveze? Kaj pomeni nadomeščanje interakcije v živo z preživljanjem prostega časa na internetu? 

O tem in podobnih vprašanjih o vplivih družbenih omrežij na medosebne odnose se bo na letošnji čajanki Manca Košir pogovarjala s Sebastjanom Kristovičem, Maticem Muncem in Špelo Selak.


DELAVNICA: VPLIV IN MOČ DRUŽBENIH OMREŽIJ

(Erik Babič in Petra Mikolič)

sreda, 11. 10. 2017, 16.00
Filozofska fakulteta, predavalnica 119

Skupaj s trenerji mehkih veščin Skupina Psihomoč bomo odkrivali psihološko ozadje privlačnosti in uspeha družbenih omrežij. Poudarek bo na vodeni samorefleksiji, v kateri se bomo spraševali kako socialna omrežja vplivajo na naše vedenje in duševno zdravje.

Mesta so omejena. Prijave zbiramo na: kakosi.si@gmail.com


ZASVOJENOST Z RAČUNALNIŠKIMI IGRAMI

(predavata: Sebastjan Krajnc in Vid Ramšak)

sreda, 11. 11. 2017, 17.30
Filozofska fakuleta, predavalnica 119

Dualna predstavitev pohujšalnega eskapizma, ki ga pri dijaku Martinu na poti skozi trnovo gimnazijsko odraščanje, podaja pretirano igranje računalniških iger. Njegovo popotovanje je ob ključnih začetkih stopnjevanja odvisnosti podprto s strokovnim komentarjem. Sebastijan Kranjc in Vid Ramšak bosta izmenično nastopila kot eden v vlogi zasvojenca in drugi kot opazovalec.


POZITIVNE PLATI DRUŽBENIH OMREŽIJ

(predava: Blaž Lenarčič)

sreda, 11. 10. 2017, 18.00
Filozofska fakulteta, predavalnica 18

»Družbena omrežja razkrivajo resnico, da imamo ljudje svoj glas, in skozi demokratizacijo vsebin in idej se lahko ponovno poenotimo na podlagi skupnih strasti, sprožimo gibanja in spodbudimo spremembe.« – Brian Solis

Družbena omrežja so v zadnjem desetletju postala pravi fenomen, saj so dosegla izredno rast, število uporabnikov pa se iz dneva v dan povečuje. Nedvomno njihova uporaba prinaša določena tveganja; zloraba podatkov, spletno nadlegovanje in odvisnost, če jih naštejemo samo nekaj. 

Kakšne pa so pozitivne plati uporabe družbenih omrežij? Kako vplivajo na posameznika? Kako na razvoj družbe kot celote? 

O tem kako in zakaj pa nam bo več povedal doc. dr. Blaž Lenarčič, ki se na Univerzi na Primorskem med drugim ukvarja tudi s preučevanjem IKT na širšo družbo ter z analizo družbenih omrežij.


NA SPLETU SEM, TOREJ SEM!

(Mitja Mavser, Špela Reš, Vesna Vuk Godina, moderator: Borut Ambrožič)

četrtek, 12. 10. 2017, 18.00
Filozofska fakulteta, predavalnica 528

Z uporabo računalnikov in mobilnih telefonov, prebiranjem vsebin na spletu, s pisanjem blogov in s čedalje več preživetega časa na družbenih omrežjih smo se znašli v okoliščinah, ki so za nas še vedno dokaj nove, saj se je v veliki meri razširilo in spremenilo dojemanje komunikacije, zasebnosti in samih sebe.

V okviru projekta Kako si? Omrežen! bodo svoja mnenja in izkušnje o tem, kako nas opredeljuje svet družbenih omrežji, z nami delili podjetnik in strokovnjak za uporabniško izkušnjo Mitja Mavser , univerzitetna diplomirana psihologinja Špela Reš ter socialna in kulturna antropologinja dr. Vesna Vuk Godina.


FILMSKI VEČER: KAPITAN FANTASTIČNI (CAPTAIN FANTASTIC)

(strokovni komentar: Robi Kroflič)

četrtek, 12.10.2017, 20.30
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7

»Kaj je Coca-cola?« 
»Zastrupljena voda.«

V okviru projekta Kako si? Omrežen! bomo drugi filmski večer posvetili filmu Kapitan Fantastični (2012). Film govori o družini, ki živi v neokrnjeni naravi, v gozdovih Pacifiškega Severozahoda, popolnoma izolirano od družbe. Gre za humorno dramo, ki nas vodi skozi življenje družine, ki živi ločeno od socialnih omrežij in sodobnega sveta. Zgodba sledi očetu in šestim otrokom, ki so zaradi določenih okoliščin prisiljeni zapustiti svoj raj in se spopasti z zunanjim svetom ter s posledicami vzgoje v divjini. 

Napovednik filma:
https://www.youtube.com/watch?v=KI21zthiUlg


POHOD NA ROŽNIK (sprehod in druženje brez elektronskih naprav)

petek, 13. 10. 2017, 10.00
Jakopičevo sprehajališče

Ste pripravljeni svoje mobilne telefone za nekaj časa izpustiti iz rok?

V petkovem dopoldnevu si bomo vzeli oddih od družbenih omrežij in si privoščili jutranji sprehod. Namen pohoda ni v čim krajšem času doseči Rožnika, temveč se izključiti iz sveta družbenih omrežij in se okrepiti v medosebni komunikaciji, ob tem pa narediti še nekaj dobrega za svoje telo. 

Sprejmete izziv?