Filmska večera Kako si? Omrežen!

V okviru projekta Kako si? Omrežen, smo organizatorji organizirali dva filmska večera, ki sta na določen način povezana s tematiko družbenih omrežij.

Prvi filmski večer smo si ogledali film Odklop (Disconnect, 2012), ki skozi tri med seboj povezane zgodbe odkriva negativne vplive sodobnih komunikacijskih tehnologij in njihove posledice na življenje ljudi. Ogled filma je s strokovnim komentarjem zaključil Boris Veler iz centra Logout, ki nas je opozoril tako na pozitivne, kot na negativne plati družbenih omrežij. Postavilo pa se nam je tudi vprašanje, kako »pobegniti iz spleta«, kako se odklopiti in odstraniti vse svoje podatke, ko enkrat že postanemo del družbenih omrežij.

Drugi filmski večer smo se odločili za film, ki se oddalji od tematike družbenih omrežij in prikazuje njeno popolno nasprotje, film Kapitan Fantastični (Captain Fantastic, 2012). Humorna drama govori o družini, ki živi izolirano od družbe, v neokrnjeni naravi gozdov Pacifiškega Severozahoda. Zaradi spleta dogodkov je družina prisiljena zapustiti svoj raj in se spopasti z zunanjim svetom. Po filmu je sledil voden pogovor s strani Robija Krofliča, v katerem smo skupaj analizirali in dokumentirali dogajanje v filmu. Pogovor je zajemal tako tematiko (navidezne) idealnosti načina vzgoje prikazanega v filmu, kot tudi pomembnosti šole kot socialnega okolja. Govorili pa smo tudi o kazanju ranljivosti avtoritete, o pomembnosti dopuščanja in sprejemanja napak ter spoprijemanja z izgubo bližnje osebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja